Save Money Planning your Meals in Advance


                                   MONTHLY MENU 

To save money on meals, experience has taught me (in the hardest possible way…)that it’s necessary to plan a menu in advance and buy only (O-N-L-Y) what you need.
Personally, I think planning meals once a month is one of the most difficult things in home organizing because it requires hours thinking of the best ways to save money without forgetting health, shopping, and cooking. On the other side, planning in advance helps me be free the rest of the month, and with practice it's becoming easier. This will be our menu:

MENU OCTOBER

 

Monday

Tuesday

Wednesday

Thursday

Friday

Saturday

 

Pasta with carbonara sauce+ pork fillet

 

Stewed lentils + meatballs

Stewed green beans and potatoes + grilled chicken breast

Cocido + roast chicken

Complete “cuban” rice

Riojan Stewed Potatoes + Salmón

                              

Spinach with cream + French omlette

 

 

Baked Coliflower with potatoes + grilled trout

Potatoe puree+  “caldereta de pescado”

Beans with parma ham + prawns 

Roast potatos with tinned  mackerel

                             

         Pizza

                             

 

           

Pasta with tomato sauce + sausages with wine sauce

Stewed lentils + hamburguer fillets

 Zucchini with tomato sauce + grilled chicken breast

Stewed pinto beans+ roast chicken

Complete “cuban” rice

Sea potatoes + fried anchovies         

Espinach “Sacromonte” Fried egg

 

 

Broccoli + mussles with sauce

Boiled carrots + grilled trout

Cabbage puree +tuna with tomato sauce

Maicena + French omlette

                                  

         Crêpes

As you can see, I only plan two weeks and I repeat it the following fortnight; we also eat a lot of vegetables, legumes, potatoes, fish and meat.

I don’t like cooking and basically that's why I do it once a month (I don't have to think of it in three weeks). I also have to admit that it has two problems; the first one is that it’s really exhausting cooking in three days what you’ll eat the whole month. The second is that there’s no possibility of saving money until the following month, which is quite despairing, especially when you’re trying to spend the less possible.

So I think that I’ll plan and cook for the whole month (as I don’t want to think of cooking until November) but I’ll do the shopping twice, and I’ll buy things depending on what’s left in the freezer. The first time I’ll buy things like house supplies (bathroom, kitchen, cleaning products…), pasta, legumes, milk, vegetables... And with respect to the meat, fish and fruits, I’ll only buy what I’ll need for the fortnight.

Sometimes we have lunch or dinner at our parents’ and what I cooked remains in the freezer, ready to be used for the next fortnight menu. So here I can save money this month instead of waiting for the next one to see the results.
 
 
It's time to start!
 
 
 

AHORRAR UN POCO CADA MES PLANIFICANDO EL MENÚ

Para ahorrar dinero en las comidas, la experiencia me ha enseñado (a base de estrellarme) que hay que hacer un menú y comprar solo (SOLO) lo que se necesita. De todas formas, organizar el menú es una de las cosas más complicadas porque requiere tiempo y tener en cuenta aspectos como la salud, el dinero del que se dispone, hacer la compra, etc. Sin embargo, hacerlo con anticipación permite estar libre el resto del mes (no pensar qué voy a cocinar para la cena, ¿tendré los ingredientes que necesito?...) y con práctica se hace cada vez más sencillo.

Sólo organizo dos semanas y lo repito las dos siguientes; comemos mucho a base de verduras, legumbres, patatas, pescado y carne (bueno, lo que se llama dieta mediterránea).

De todas formas, este sistema también tiene sus inconvenientes: el primero es que resulta suuuuupercansado cocinar en tres días para todo el mes. El segundo es que la única posibilidad de ahorrar dinero en la compra es a principio de mes, lo cual es desalentador si se está tratando de ahorrar todo lo que se pueda.

Este mes creo que voy a hacerlo de forma diferente y haré el menú pensando en todo el mes pero haré la compra cada quince días, según lo que me haya sobrado las dos primeras semanas. La primera será la “gran compra” (legumbres, pasta, leche, cosas de la casa, etc.; la carne y el pescado, al igual que la fruta y verdura para dos semanas) y la segunda lo que necesite de pescado y carne y repondré la fruta y la verdura.

 La cosa es que nosotros a veces comemos o cenamos en casa de nuestros padres y ese día la comida se queda en el congelador, lista para el siguiente mes. Aquí se puede ahorrar si se hace la compra cada dos semanas; quizá se ahorre lo mismo pero al menos los resultados son inmediatos y no hay que esperar al mes que viene…

A ver qué tal se da...

 

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